Fotografera din hund

Ta med kameran på nästa promenad med hunden och upptäck vilka möjligheter det finns inom hundfotografi! Det är idealiskt för de fotografer som gärna fångar vackra naturlandskap men samtidigt vill ha lite mer liv i bilderna. Det är roligt att fota djur eftersom det kräver rätt timing och att man är snabb på avtryckaren. Medan det kan vara svårt att hitta vilda djur att fotografera är det enkelt att dokumentera sin egen hund. Att försöka fånga fåglar och andra skygga djur på bild kräver ett riktigt bra teleobjektiv och ett stativ. Med hundfotografering klarar man sig däremot ofta med det standardobjektiv som följer med kameran eftersom man kan komma nära objektet. Det här är ett bra sätt att börja lära sig naturfotografi och med tiden kan man avancera till svårare motiv.

Fånga hundens natur

Att fånga hundens personlighet och uttryck kan vara svårt eftersom hunden blir distraherad av dig som fotograf. I porträttbilder där hunden är uppmärksam på dig och på kamerans ljud och rörelser kan man få en väldigt fin ögonkontakt. Men om man vill fånga hundens natur när den utforskar sin omgivning, doftar och lyssnar får man ha mer tålamod. Med regelbunden övning blir hunden van vid att du fotograferar och kommer glömma bort att du är där. Det är då man kan knäppa av ett fotografi.

Fart och rörelse

Hundfotografi är ett utmärkt sätt att öva på att ta bilder i rörelse. Rörelser inom fotografi kan skildras på många olika sätt. Ett av dem är att följa hundens rörelser och trycka på avtryckaren när den springer. Det kan bli en väldigt häftig effekt när hunden är i fokus och bakgrunden suddas ut av hastigheten. Man kan antingen stå stilla och vrida kameran eller försöka gå eller springa bredvid.

Ett annat sätt är att hålla kameran stilla medan hunden rör sig. Det här sättet ger ett större fokus på bakgrunden och hundens rörelser blir markanta när de suddas ut i kanterna. Med rätt slutartid kan det bli en intressant bild när hundens huvud och kropp blir relativt fokuserad och benen blir helt suddiga av hastigheten. Om man vill ha helt skarpa och fokuserade bilder gäller det att ha en extremt kort slutartid. Då kan det behövas ett ljuskänsligt objektiv för att bilderna ska bli bra. För att få inspiration till bilder i rörelse kan man titta på fotografier från sportens värld, till exempel bilder från bilrally eller från hundkapplöpning. Dessa sportfotografer vet hur man kan skildra rörelse i bild.

Vackra hundporträtt

Att ta ett porträtt av sin hund är ett fint sätt att bevara minnen för framtiden. Till porträttfotografi är det roligt att experimentera med olika fasta objektiv som ofta är väldigt prisvärda. Ett bra objektiv ger bättre möjligheter att prova olika skärpdjup vilket är viktigt inom porträttfotografi.