Gör en egen hunddagbok

Tiden går fort från det att valpen är liten tills den har vuxit upp till en stor och fin hund. Att bevara roliga minnen i en bok är ett fint sätt att ta vara på bilder och berättelser. Gör en egen bok som bara är hundens egen där du kan samla allt som händer i dess liv.

Dokumentera hundens uppväxt

Skaffa en fin, lite större inbunden bok som du kan skriva och klistra i. Ett format som ofta fungerar bra är A5 som är lite mindre än ett vanligt kontorspapper. Eftersom du kommer använda boken många gånger är det bra om den är fint inbunden. I hunddagboken kan man ta med hundens historia och hur den utvecklas genom åren. Det är fint att ha med någon bild från uppfödaren och namnen på hundens föräldrar. Ta även med datum när valpen föddes och när den kom hem till er. Under valptiden kan det vara gulligt och även viktigt att dokumentera vikt och längd. Det är lätt att glömma hur mycket valpen växer hela tiden, och hur liten den var när den först kom till familjen!

Man kan även anteckna sådant som hur mycket hunden äter och vad den har för favoritmat och -godis just nu. Matvanor utvecklar sig med tiden och hundar är välkända för att matvägra och vilja ha lite variation i sin kost. Då kan det vara bra att gå tillbaka och se hur man har försökt att lösa det tidigare. Anteckna även sådant som promenader och hur du tränar hunden för tillfället. Den första simturen, första mötet med snön, första resan. Alla händelser är bra att skriva ner. Glöm inte bort att skriva ner vaccinationer och veterinärbesök vilket kan vara viktigt för framtiden. Om du vill kan du sätta in eventuella vaccinationsintyg och liknande och ha dem samlade i boken.

Klistra in bilder

Skriv ut bilder på hunden och klistra in i boken. Man kan antingen använda sig av vattenbaserat fotolim eller klistra dit fotohörn där man sätter in bilderna. Det är trevligt att bläddra, se och tänka tillbaka på alla härliga stunder med hunden. Om man är särskilt kreativt lagd kanske man kan göra porträtt eller tassavtryck i boken. Passa på när hunden har varit ute och är lerig om tassarna för ett hundvänligt tassavtryck utan giftiga färger. För att kunna klistra in bilder är det bra om pappret är av bra kvalitet och lite tjockare. Blir det många bilder kan man överväga att skaffa en spiralbunden bok som passar bättre när det blir en extra tjocklek av alla bilder.

Berätta om hundens bravader

Anteckna gärna roliga händelser i hundens liv. Till exempel kan man skriva ner vilka utställningar som hunden har deltagit i och även särskilda händelser som har varit stora för hunden. Till exempel kan man skriva ner om hunden har fått en ny lekkamrat, om den har fått upp intresset för någon ny aktivitet men också om den har haft en jobbig period. Både bra och dåliga saker kan nedtecknas så att boken blir som en levnadshistoria eller dagbok. Ta gärna med roliga händelser, till exempel om hunden har börjat gräva ner tofflor i trädgården eller skaffat någon annan gullig vana. Hundar lever en kort tid på jorden men stannar i minnet hela livet och det är guld värt att kunna minnas de små detaljerna.