Hundar inom konsten

Hunden har sedan länge varit ett vanligt motiv i porträtt och andra konstverk. På gamla målningar från gångna sekel är ofta en eller flera hundar med på porträtten. De kan sitta vid foten av en sittande person, eller bredvid en hel familj som står uppställd för ett familjeporträtt. Under vissa tider har hunden varit ett sätt att visa upp status. Vissa hundraser var särskilt åtråvärda och hunden som statussymbol är en trend som vi känner av än idag. Idag kan man se hundar avbildas både i dyr konceptuell konst och som bortskämda kungligheter på fotografier i sociala medier.

Från grottmålningar till ”Cave canem!”

Hundarnas historia inom konsten är lång. Redan under grottmålningarnas tid inkluderades hundarna i konsten på vissa håll. Hundar förekommer både i bilder och som skulpturer. Det är ingen tvekan om att hundar redan då var älskade husdjur och arbetsdjur som hjälpte till exempelvis vid jakt. Senare i historien kan man hitta hundar på keramiska föremål från antika Grekland. Hundar avbildas som långsmala figurer tillsammans med hästar, förmodligen någon typ av vinthund. Det förekommer även statyer med hundar från denna tid i alla möjliga varianter. En del är små med lurviga svansar och de långsmala vinthundarna återkommer även i dessa statyer. I ruinstaden Pompeji har man hittat väggmålningar och mosaiker av en typ som kallas ”Cave canem!”. Det betyder ungefär ”akta dig för hunden!” och dessa målades ofta vid ingången till huset. Många hundar på dessa målningar avbildas svarta med ett rött koppel.

Lojalitets- och statussymboler

När hundar under tidiga sekler ofta ansågs symbolisera det familjära och lojala exempelvis i äktenskapsporträtt fick hunden ny symbolik med tiden. Det blev allt vanligare att ha hundar som sällskapsdjur och inte bara som vakt- eller jakthundar. Hundarnas status i samhället höjdes och på vissa håll var hunden en statussymbol som symboliserade rikedom och klass. Ett exempel är den italienska greyhounden, en liten släkting till greyhound som var mycket populär bland kungligheter. På en målning föreställandes Katarina den stora av Ryssland avbildas hon med en liten italiensk greyhound vid namnet Zemire. Katarina sägs ha varit mycket förtjust i greyhounds och verkade ha ett mycket nära förhållande med sina hundar.

Hundar i dagens kultur

Idag är hundar en självklar del av konsten. Medan de ofta används som uttryck i olika konceptuella konstverk, är det inte heller ovanligt att de avbildas i olika mänskliga positioner. Ett exempel är ”De pokerspelande hundarna” av Cassius Marcellus Coolidge där hundar avbildas runt ett spelbord med spelkort i tassarna och pipor i munnen precis som människor. Coolidge var verksam under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal och skildringen avspeglar tydligt den tidens spelkultur. Nu när det är så vanligt med onlinecasino skulle en modern version kanske snarare avbilda hundarna koncentrerade framför en laptop i färd med att ge sig ut på tur med Bingo.com med headset och tassen på datormusen.

Antropomorfismen växer starkt

Att ge djuren mänskliga egenskaper kallas antropomorfism och det är något som man kan se starkt i olika kulturyttringar i dessa dagar. Ett exempel är alla djurfilmer som delas på olika sociala medier, där djurens empatiska och mänskliga egenskaper lyfts fram. Otaliga filmer visar tikar som försöker rädda sina valpar eller försöker uppmärksamma att de själva eller någon annan är i fara. Många filmer visar också hur människor räddar hundar ur olika situationer, vilket är ett tecken på det starka band som vi har till hunden. I dagens tider med många singelhushåll i världen och otaliga personer med hundar på Instagram kan man som betraktare bevittna hur hundar blir omhändertagna och bortskämda som små barn. Så länge vi kommer ihåg att hunden är just en hund med sina unika egenskaper är det nog inte många hundar som klagar över att bli behandlade som små prinsar och prinsessor.