Hundar på Instagram

Antalet konton med hundar på Instagram har ökat kraftigt under senare år. Vad är det som får oss att vilja lägga upp bilder på våra hundar och att följa dessa Instagramkonton varje dag?

Storstjärnor på internet

Du har säkert sett hundkontona i sociala medier. Konton som är helt dedikerade till en hundindivid som man får följa i ur och skur. Att ägare ordnar sådana här konton har blivit en stor grej på Instagram. En av de största i Sverige är bulldogen Hector som har 1,3 miljoner följare på Instagram och vars konto sköts av en husse vid namn Harris. En annan storkändis är hunden Maru från Japan som har 2,5 miljoner följare. Den söta hunden är en riktig internetstjärna och tillhör rasen shiba inu som kan kännas igen från många memes.

Äkta känsla och träffsäkra kommentarer

Varför det finns ett så stort intresse av att följa hundar på internet är en bra fråga. En teori är att det ger en skön paus från all ytlighet och kommers som är riktad till oss människor i sociala medier. Det kan bli tröttsamt att ta del av den välpolerade fasad som många lägger upp. Hundar kan inte förställa sig på samma sätt eller låtsas vara någon de inte är. Hundar är lekfulla och lite barnsliga och kanske är det just det som attraherar alla följare.

Inte sällan kommer bilderna med träffsäkra kommentarer som gör att man får lära känna Instagramhunden. Med hjälp av hashtags kommunicerar användare och skapar nya uttryck och memes för hundarnas knasroliga beteenden. Några exempel är #happytot (happy tongue out Tuesday) som innebär att man postar en bild på hundens utstickande tunga och även #nosebop för bilder på söta ”nos-buffar”. Detta språk kan vara svårt att förstå för de som inte själva har haft hund men de invigda vet nog precis vad som menas.

Bara hundälskare som förstår

Tack vare att hunden står i centrum kan människorna bakom kontot uttrycka sig och ge något till världen utan att behöva ge vika för sin egen integritet. Med hjälp av hunden kan man visa vad man gör i vardagen och dela med sig av fina stunder utomhus och på semestrar. Man får inte heller glömma hur många människor som älskar hundar och både vill dela med sig av sina härliga jyckar och även följa med i andra hundar och hundägares liv. Tillsammans skapar de en helt egen hundkultur på internet som uttrycker kärleken till det här djuret.